Bahan-bahan:
450 gm beras nasi dagang
60 ml santan
Gulai ikan Tongkol (ikan aya)
200 gm ikan tongkol
150 gm santan
500 gm rempah kari ikan
(dibancuh dengan sedikit air)
50 gm serbuk kunyit
4 labu bawang besar (dikisar)
4 ulas bawang merah (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
3 batang serai (dikisar)
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara Memasaknya:
Cuci beras dan kukus selama 30 minit. Ketepikan.
Untuk memasak ikan gulai ikan tongkol, panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar sehingga berbau harum.
Masukkan serbuk kunyit, rempah kari dan tumis lagi sehingga pecah lemak.
Kemudian masukkan ikan, santan, garam dan gula. Kacau selalu agar santan tidak pecah minyak.
Sedia untuk dimakan bersama nasi dagang tadi>
Selamat Mencuba..bye
Tuesday, August 31, 2010
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
sila klik
-
-
Dikir Panglima 2017 - Dikir Panglima 2017 Hari Guru 2017 From: mzek mukhtar Views: 324 8 ratings Time: 11:40 More in People & Blogs7 years ago
-
No comments:
Post a Comment