2 cawan beras
750 ml air
sedikit pewarna biru
Bahan sambal:
1 sudu teh lada hitam
2 ulas bawang merah
1/2 biji kelapa parut (digoreng sedikit)
1 ekor ikan kembung bakar
Sedikit garam dan gula
Bahan Ulam:
Sedikit taugeh
Sedikit timun (dihiris halus memanjang)
Sedikit kacang panjang (dihiris halus)
Sedikit daun kunyit (dihiris halus)
Sedikit kubis (dihiris halus)
Sedikit daun kesum (dihiris halus)
Sedikit bawang besar (dihiris halus)
Bahan tumis:
3 sudu besar cli kering kisar
2 ulas bawang putih
6 ulas bawang merah
1 1/2 inci halia
250 ml santan
2 batang serai (diketuk)
2 sudu besar gula merah
1 sudu besar gula
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
1 keping asam keping
Cara memasak:
Beras dibersihkan, kemudian ditanak hingga dimasak dengan air secukupnya.Titiskan sedikit pewarna biru untuk mendapatkan warna biru pada nasi.
Untuk membuat sambal kelapa, panggang ikan kembung dan ambil isinya. Isi ikan ditumbuk hingga lumat bersama lada hitam, bawang merah dan kelapa parut. Tambahkan gula dan garam secukup rasa. Setelah itu, gorengkan tanpa minyak hingga kering, kemudian ketepikan.
Mmbuat kuah tumis, kisar semua bahan tumis. Kemudian masukkan sedikit minyak ke dalam periuk dan tumiskan bahan yang telah dikisar itu. Masukkan santan, serai, gula merah, asam keping dan garam. Kacau selalu dalam api perlahan sehingga menggelegak. Gaulkan nasi bersama bahan ulam serta sambal kelapa ketika disajikan
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment